8/14/2005

新仇舊恨李國章

其實考評局係咪教統局轄下架?點解李國章將口試出錯單野講到好似唔關自己事咁架?「李國章要求考評局立即檢討資訊系統運作」,而家佢係咪壓力團體主席呀?對幫考生讀中六呢d野就用「承諾」(仲有「我再講一次」),有關檢討既野就用「要求」。考評局就「道歉」,李國章就「遺憾」。分化鬥爭輸打贏要踩住上保自身,呢d野真係要跟李國章學一世。

經過肥力提供資料,上文考評局under教統局呢個假設被證實是錯誤的。但我始終認為,以上看法是more real than reality,in lacanian sense of course。

2 comments:

Eric 'Spanner' said...

初步睇來,考評局係個公營機構,同教統局互不統屬。參考網址:

http://www.emb.gov.hk/index.aspx?nodeID=129&langno=2
http://www.hkea.edu.hk/ --> "about us"

TSW,或鄧小樺 said...


實在很瘀
多…多謝肥力提供資料。

咁講好似個天要俾位李國章上咁。